Meervogels 1/2-BEP 1/2

Zowel de poule van Bep 2 als van Bep 1 zijn bizar, daar zijn we inmiddels wel uit. Waar Bep 1 vorige week een belangrijke wedstrijd om degradatie verloor van KVA, staat KVA na dit weekend één punt achter de koploper en is het kampioenschap binnen handbereik. Voor Bep 2 was de stand na vorig weekend eveneens bijzonder. De winst op KVA 2 was belangrijk en zorgde ervoor dat er vier ploegen op evenveel punten staan. Oftewel, er zal een spannend slot volgen in onze competities. Één ding weten we zeker, we moeten met onze selectie knokken tegen degradatie, want het kampioenschap is in beide poules niet meer aan de orde.

De selectie reisde af naar Zoetermeer en kwam daar heel erg vroeg aan. Nog bijna 1,5 uur voordat de wedstrijd van Bep 2 begon en na bijna 3 uur zou de wedstrijd van Bep 1 van start gaan. Die tijd vulde ik deze keer in met een boek op schoot waar ik niet uit kon lezen, want er werd samen met onze meegereisde supporters druk gepraat over onderwerpen als school, werk, fysio en de wedstrijden. Onderweg naar Zoetermeer werd er trouwens gezongen, druk gepraat over waar Mijdrecht ligt en de geplande reis van Max en Kai naar de basketbalwedstrijden in Amerika. Nieuw in de auto op de heenreis dit seizoen was Rick, die reserve zit bij het tweede. Rick speelt dit seizoen in Bep 3, maar mocht nog 20 minuten vol gas gaan in het tweede vandaag. Daarnaast was het goed om te zien dat Isabel deze week weer mee kon trainen na haar blessure en zij nam nog wel plaats op de bank. Op haar plaats in het veld speelde Sanita, die haar eigen wedstrijd daardoor misliep en vlak voor de start van haar wedstrijd hoorde dat haar A1 dik had verloren.

Waar Isabel terugkeert van haar blessure is het voor Verena allemaal iets minder positief. Een schouder, sleutelbeen en niet-meer-naar-mij-kunnen-zwaaienblessure geeft vooral veel vraagtekens en komende week moet duidelijk worden wat er aan de hand is. Het lijkt erop dat Verena misschien de rest van het zaalseizoen zal gaan missen, maar we hopen natuurlijk op ander nieuws uit de ziekenboeg. Verder mistte Aris zijn wedstrijd in het tweede, want hij mocht oplopen bij Bep 1. Oja, behalve het oplopen ook nog een fantastisch goede wedstrijd spelen in Bep 1, want Aris speelde een dijk van een wedstrijd.

Het tweede begon met Richard, Jeroen, Jessie en Sanita in de eerste aanval en Mark, Kai, Lynn en Iris in de verdediging. Het duurde even voordat het eerste doelpunt viel en pas nadat de eerste grappen gemaakt waren over een 0-0 wedstrijd vielen de doelpunten. Richard en Mark waren wederom de mensen die vooral werden uitgespeeld en de meeste kansen kregen. Om en om een doelpuntje zorgde ervoor dat Meervogels 2 niet ver kon uitlopen. Kai werkte zich een ongeluk onder de korf en wist soms onhaalbare ballen toch nog te rebounden of tot kansen om te toveren en dat geeft de ploeg moed. Na rust sloeg Meervogels toch een gaatje en kwam Rick binnen de lijnen. Rick was Rick, oorlog maken, de grens opzoeken en vooral geen enkele meter gratis weggeven. Eigenlijk ging de wedstrijd door zoals deze de hele wedstrijd al bezig was. Elke keer als de thuisploeg dacht dat ze er waren, dan kwamen wij weer wat punten dichterbij.
Helaas bleek naarmate het einde van de wedstrijd dichterbij kwam dat het gaatje steeds maar weer op twee punten verschil bleef hangen. De wedstrijd ging, ondanks de juiste instelling en werklust verloren en de punten bleven bij Meervogels, die daarmee bovenaan in de poule kwamen. Want koploper Tempo verloor van één van de directe concurrenten van Bep 2 en daarmee is het voor Bep 2 nu echt zaak om wedstrijden winnend af te sluiten, want alle drie de concurrenten pakten dure punten.

Bep 1 had Aris in de basis, maar voor wie dan? Pieter bleef aan de kant vandaag, want met een dikke knie leek het beter om rust te pakken. Dat betekende dat Thimo, Robert, Bodyn en Lonneke in de aanval startte en aan de andere kant Max, Aris, Tessa en Thalia. Als je deze acht namen doorleest, dan moet ik toch even slikken… ik ben de oudste. Waar ik mij nog een jonge Oudejans, met zo nu en dan kinderachtige trekjes voel, ben ik vandaag de oudste speler in de basis bij Bep 1… Zo oud ben ik toch niet?

We begonnen wat moeizaam aan de wedstrijd. De duels waren fel en er werd geknokt voor iedere bal, enkel de afronding liet wat te wensen over. Verdedigend waren we in het begin iets minder scherp en lieten we bij vlagen de tegenstander te makkelijk aanleggen, maar onder de korf maakten we wel oorlog. Na een kleine voorsprong voor de Meervogels gingen de ballen bij ons ook vallen. Max, Aris, Lonneke en Robert waren degene die de korf vonden en zo beten we ons vast in de tegenstander. Waar Meervogels hoopte om snel het gat te slaan en de wedstrijd te beslissen, bleek dat niet zo makkelijk te gaan. De ruststand was maar één punt in het voordeel van de thuisploeg. Vlak voor de rust hadden we de tegenstander verdedigend onder controle en konden ze enkel onder grote druk ballen schieten.

Na de rust ging de wedstrijd op hetzelfde tempo verder. Er werden duels uitgevochten, aanvallend 1 tegen 1 vol gas gegeven en aan de kant van Meervogels genoeg gewisseld. Continu behielden ze de voorsprong van één á twee doelpunten, maar continu hadden wij het gevoel dat er een puntje of meer haalbaar was. Met nog vijf minuten op de klok kwamen we wederom terug op twee doelpunten verschil, echter werd het gaatje direct drie. Het gaatje werd weer twee en nu werd het tijd om de stand gelijk te trekken. De ervaring bij Meervogels gaf echter de doorslag, want er werd aanvallend rustig en op zekerheid gespeeld en de juiste mensen pakten de juiste kansen. Ze maakten de 24-21 en de 25-21 en de wedstrijd was klaar. Een goede wedstrijd, met de juiste instelling, alleen het resultaat is teleurstellend.

Tijdens het bedanken en feliciteren van de tegenstanders worden de einduitslagen omgeroepen en horen we dat de koploper verliest van onze concurrent HKV. Het zit allemaal bijzonder tegen, want door alle uitslagen staan we nu echt vast op een 7de plaats. ZKV onder ons heeft 4 punten minder, de plaats boven ons heeft een gat van 3 punten. Er zullen dus wedstrijden gewonnen moeten worden komende weken anders volgt er net als vorig jaar een beslissingswedstrijd.

De wedstrijd was onder leiding van een man in uniform met een assistent met een vlag. Of het een korfbalscheids, voetbalscheids of handbalscheids was, geen idee. De regels waren in ieder geval niet bekend. Even een paar voorbeelden waar ik best moeite mee had:

1. Tegenstander probeert een elleboog te geven, de scheids ziet dit, geeft een waarschuwing(?) en Meervogels mag door met de bal.
2. Tegenstander houdt de paal vast (regel: mag niet) en nadat ze de bal onderschept waarschuwt de scheids: “niet meer aan de paal zitten voortaan”. Ik denk “fluit dan!”
3. Scheids geeft een strafworp en geeft geen gebaar aan waarvoor hij fluit. Ik vraag waarom hij strafworp geeft en krijg geen antwoord. Bij de vakwissel loop ik naar de scheids toe en vraag “mag ik vragen waarvoor u een strafworp gaf?”. Antwoord: “Nee en dit is je laatste waarschuwing, je staat nu op scherp, volgende keer krijg je geel.” Gevolg, ik heb geen woord meer gezegd.
4. Herhaalde overtredingen van ons fluit hij strafworpen voor, bij overtredingen Meervogels enkel vrije ballen.

Verder kunnen we de lijst aanvullen tot nummer 37, maar dan gaat dit verslag meer op de Nieuwjaars-bingo lijken en dat is niet de bedoeling. De zelfingenomen trotse scheidsrechter was zeer tevreden met zijn resultaat na afloop, dus succes met het bekijken van de beelden achteraf.

Publiek bedankt voor jullie aanwezigheid in Zoetermeer en tot snel want…. 3 februari EN 10 februari spelen wij thuis in DE BEUK, dus kom allemaal kijken en moedig ons aan!