Geschiedenis

Op 4 maart 1914 richtte een aantal dames in Purmerend de korfbalclub ‘Vitesse’ op, die kort daarna werd omgedoopt tot P.K.C. (Purmerender Korfbal Club). Niet lang daarna deden in de Zuidoostbeemster enkele andere dames hetzelfde: hun club kreeg de naam ‘Olympia’. In 1916 had het ene clubje te weinig heren en het andere te weinig dames. De oplossing? Jawel, een fusie! Om dat ‘Beemster En Purmerend’ niet klonk en ‘PEB’ nog minder, werd het kv ‘BEP’. Onze club koos een veld op een strategisch middelpunt, namelijk de Zuidoostbeemster, achter het café De Nieuwe Tuinbouw (Nu restaurant ‘Boss’). Dit terrein zou een halve eeuw onze thuisbasis blijven.

BEP is niet zomaar een korfbalclub. Voor veel mensen betekent het veel meer, BEP werd voor hen een deel van hun leven. Door de geschiedenis heen komen we steeds dezelfde (achter)namen tegen. Namen die BEP hebben grootgemaakt en waar we terecht trots op zijn.

Er is in de historie bij BEP veel gebeurd. Goede tijden werden afgewisseld met slechte. Jaren vol activiteit en jaren waarin het rustig was. Vreugde en verdriet, promoties en degradaties. Hoogtepunten waren ook de keren dat onze junioren en aspiranten aan Nederlandse Kampioenschappen deelnamen. Organisatorisch was de bouw van de diverse clubhuizen (JJ Grootlaan, Noorderpad, Flevostraat) hoogtepunten. Vroeger verkleedden de leden zich op een zolder dat via een smal trappetje kon worden beklommen. Er was een kraan en als je geluk had kwam er water uit. Nu heeft BEP een modern complex aan de Flevostraat 50 in Purmerend.

Naast het korfbal heeft onze vereniging zich altijd onderscheiden door de vele activiteiten buiten het veld zoals de vele kampeerweken, het Schoolkorfbaltoernooi, het BEP-toernooi, het Tienen toernooi, de Pinksterkampen, Oud-papier-ophaal, Grote Clubacties, de Pubquizes enz., enz.
Propaganda en het organiseren van deze activiteiten zullen dan ook speerpunten moeten blijven om het aantal (jeugd)leden op peil te houden. Want een vereniging zonder jeugd is een vereniging zonder toekomst.

Ons (digitaal) clubblad ‘Rond Paal en Mand’, de website ‘www.kvbep.nl’, de Facebook-pagina en andere ‘social media’ spelen een zéér belangrijke rol in de onderlinge communicatie.

BEP omarmt niet alleen het recreatiekorfbal, maar ook het topkorfbal-aspect. De selectieteams BEP 1 & 2 moeten zo hoog mogelijk in competitieverband uitkomen, maar dit geldt ook voor de selectieteams van A-, B-, C-, en D-jeugd. Gekozen is voor een strategie die de nadruk legt op de jeugdopleiding om de stap naar de top te maken. Maar, zoals gezegd, ook op lager niveau blijft BEP voor iedereen openstaan.

Maar BEP is méér dan een korfbalvereniging. Ook klaverjassers, biljarters en ABC (Anti Buikjes Club, sinds 1966!) zijn binnen de vereniging BEP actief.

BEP kent een prima kader en een groot aantal mensen die actief zijn in allerlei functies. Daar mogen we trots op zijn. Resumerend mogen we dan ook stellen dat BEP zich in de afgelopen 106 jaar, zowel in de korfbalwereld als in de plaatselijke gemeenschap, een vaste plaats heeft veroverd en nog steeds springlevend is.