Nieuwe spelregels vanaf 1 september 2020

HOE WAS HET OOK AL WEER?

De Internationale Korfbal Federatie (IKF) heeft een nieuwe versie van het spelregeldocument gelanceerd. De spelregels uit dit pakket zijn ingegaan op 1 september 2020. We hebben dit eerder met jullie gedeeld in het krantje van 30 augustus 2020. Er zijn sindsdien echter weinig wedstrijden gespeeld om aan deze regels te wennen, dus vandaar dat we dit nogmaals met jullie delen.

De belangrijkste wijzigingen zijn de volgende:

  • Iedereen neemt zijn eigen strafworp. Dit geldt voor alle niveaus, dus ook in het breedtekorfbal (verdere toelichting op de strafworp vindt u hieronder onder het kopje ‘extra informatie over de strafworp’).
  • Er is geen verbod meer op steunbal, vallend de bal bemachtigen en met de vuist de bal raken. De opgooibal is afgeschaft.
  • Voetbal is alleen strafbaar als het bewust gebeurt.
  • Alle teams mogen twee coaches hebben. Zij kunnen onbeperkt de bank verlaten, mits zij andere deelnemers niet hinderen en er mag op hetzelfde moment altijd maar één van de twee van de bank zijn.
  • Onnodig het spel ophouden kan gedurende de hele wedstrijd bestraft worden.

Voor een uitgebreidere beschrijving van de spelregels van het KNKV verwijzen

wij naar onderstaande link:

https://www.knkv.nl/spelregels

Extra informatie over de strafworp: een strafworp wordt genomen door de aanvaller die de vrije scoringkans heeft verloren, en dat is ofwel

  • De aanvaller die op het moment van de overtreding de vrije scoringskans had of zou hebben gehad;

of

  • De aanvaller die op het moment van de herhaalde overtreding de vrije scoringskans zou hebben gehad;

Als, naar de mening van de scheidsrechter, geen enkele speler een vrije scoringskans had op het moment van de herhaalde overtreding, is de speler op wie de overtreding gemaakt is de strafworpnemer. In de specifieke situatie onder § 7.4 e) van een tweede overtreding tijdens het nemen van een vrije worp die resulteert in het toekennen van een strafworp, is de strafworpnemer de aanvaller die de vrije worp neemt.

De scheidsrechterscommissie