BEP D1 – FURORE D1

5 OKTOBER 2019 – HET EERSTE HERFSTKAMPIOENSCHAP VOOR BEP IS BINNEN De titel verklapt het al een beetje. BEP D1 is kampioen. Hartstikke leuk en hartstikke goed natuurlijk, maar er is meer dan alleen het eindresultaat. Niet elke week heeft u in het clubblad kunnen lezen hoe het is gegaan met BEP D1, dus bij deze wil ik u als lezer/geïnteresseerde nog even meenemen in de ontwikkeling en het reilen & zeilen van dit team de afgelopen 2 maanden.

BEP D1; een team waar dit seizoen is 5 jongens/heren en 6 meiden/dames in spelen. Lieke, Sophie, Jens, Maurits en Tygo speelden vorig seizoen ook al in de D1. Elin (terug van weggeweest), Jinte (vorig jaar nog E1), Anne, Do, Daan en Björn (speelden met z’n 4-en vorig jaar in de D2) maken het team compleet. Ook de trainerstaf is gewijzigd. Johan Wiggerink vormt dit seizoen een trio met Johan Horn en Stephan Ekels. Net als ieder seizoen is er weer genoeg werk te doen. Waar een gedeelte van de ploeg het niveau al een beetje is gewend, zal bij anderen nog het een en ander bijgespijkerd moeten worden. Spelpatronen zijn net wat anders, baltempo ligt hoger, meer druk van de tegenstander en tactisch en technisch wordt er wat meer van je gevraagd, Op het BEP-toernooi is het allemaal nog wat onwennig en rommelig. Er gaat nog het nodige fout met gooien, vangen en het rondspelen gaat nog niet altijd even goed. Er wordt bijvoorbeeld nog veel achter de bal aangerend in plaats van tegen de balrichting in. Toch weten we met veel inzet onze wedstrijdjes te winnen en eindigen als 1e. Leuk, maar ook nu niet het belangrijkste. Belangrijker is dat we ons samen kunnen ontwikkelen en samen kunnen oefenen.

De 1e wedstrijd is tegen Furore D1. Je kan meteen al zien dat we als team al het nodige hebben aangeleerd en verbeterd op de training. Het rondspelen en het gooien op de buitenhand gaat al stukken beter. En verdedigend (aansluiten en voorverdedigen) durfen we ook al meer. En mocht het technisch en/of tactisch even niet helemaal lukken dan wordt dat wel gecompenseerd doordat iedereen 2x 25 minuten keihard gewerkt. De tegenstanders krijgen geen moment rust. Niet als ze aanvallen, niet als ze verdedigen en ook niet als ze bal proberen uit te brengen. Met name Björn valt op in de 1e helft. Hij laat zien waar hij vorig jaar ook al goed in was; lopen op iedere bal en ook nog makkelijk scorend. De 1e helft sluiten we af met een 8-3 voorsprong. Uiteindelijk met 10-7 gewonnen. Overwinning geen moment in gevaar geweest, maar Furore liet in de 2e helft wel zien dat ze een gevaarlijke tegenstander zijn als wij ook maar iets verzwakken. De 2e wedstrijd was tegen Ados D1. Ados deed ze best en probeerde zo lang mogelijk tegen te stribbelen. Uiteindelijk waren we duidelijk de betere in deze wedstrijd. Ados had geen antwoord op felheid en het spelletje dat BEP op de kunststof mat legde. Leuk om te zien dat deze wedstrijd veel spelers tot scoren komen.

3e wedstrijd was tegen Groen Geel D2. Altijd een geduchte tegenstander. Ook deze wedstrijd weten ze het ons 1e en 3e kwart van de wedstrijd erg moeilijk te maken. Gelukkig heeft Tygo deze wedstrijd het vizier op scherp staan. Hij kan, mede door het harde werken en goed voortstappen van zijn vakgenoten, de nodige doorloopballen er in gooien. Uiteindelijk ook nu een ruime overwinning, 13-5. De week daarop de 4e wedstrijd, weer tegen Groen Geel. Het was herfstweer met veel wind. Groen Geel is thuis altijd nog weer wat fanatieker als uit en dat lieten ze vandaag ook weer zien. Een gelijkopgaande 1e helft, maar na de rust weten we door te drukken en ook deze wedstrijd te winnen. Volgens mijn telling 3-9, maar op het wedstrijdformulier staat 3-10. Misschien is het doelpunt van Jinte die onterecht werd afgekeurd uiteindelijk toch goedgekeurd …. Jinte die deze wedstrijd ook opviel door meerdere malen medespelers in staat te stellen om te scoren door het gooien van een goeie (cross)pass of de ballen (van onder korf of vanuit de ruimte) goed aan te geven voor de doorloopbal. Vandaag (zaterdag 5 oktober) is het dan de dag van de kampioenswedstrijd.

De avond ervoor heeft bijna het hele team zich al losgesprongen in Zaandam bij de Feco activiteit met trampoline springen en glow in the dark midgetgolf. Leuke en gezellige vorm van voorbereiding en teambuilding. Vandaag moeten we thuis tegen Furore. In de basis staan vandaag Daan, Tygo, Jinte en Sophie (aanval) en Björn, Jens, Lieke en Anne (verdediging). Furore heeft zijn huiswerk goed gedaan. Behalve dat ze iets meer lengte in de ploeg hebben maken zij het ons ook moeilijk bij het uitbrengen van de bal, verdedigen de ballijn en proberen voor te verdedigen. Hierdoor laten we ons een beetje afbluffen en vergeten ons eigen spelletje te spelen. We staan te vaak stil in plaats van te rennen om aanspeelbaar te zijn, durven niet meer (op de buitenhand) te gooien en vangen te vaak niet maar lopen te grabbelen naar de bal. Toch weet onze 1e aanval 4x te scoren in het eerste kwart. Daan wordt 2x vrij gespeeld door het vak en scoort met een afstandsschot en en balletje van achter de korf. Jinte scoort ook nog van halve afstand en Tygo maakt nog een doorloopbal. Onze 2e aanval weet helaas niet te scoren na de vakwissel en Furore wel 2x keer door een doorloopbal. Ruststand 4-3. Na de rust komen Elin (voor Sofie), Do (voor Anne) en Maurits (voor Jens) in het veld. Ook in de 2e helft weet het het 1e aanvalsvak Daan weer 2x vrij te spelen en hij scoort door middel van een omdraaibal en en afstandsschot. Tygo mist tussendoor nog een strafworp, maar maakt dat weer goed door er nog een doorloopbal in te gooien. Omdat Furore ook nog 2x weet te scoren staat het bij de laatste vakwissel 7-5 in het voordeel van BEP. Het blijft spannend. Lieke weet met een mooie doorloopbal de 8-5 te maken, maar Furore blijft aanhaken en maakt de 8-6. Björn maakt de 9-6 en geeft ons weer wat meer lucht. Maar weer weet Furore het gat te verkleinen naar 9-7. Weer weet BEP het gat op 3 punten te brengen doordat Maurits een doorloopbal er in gooit. Furore zet alles op alles en de concen-tratie in de verdediging is een klein beetje weg. We letten te veel op de bal en te weinig op onze tegenstander! Het wordt 10-8 en 10-9 … Zal het dan toch nog fout gaan? Gelukkig weet onze verdediging zich weer te herpakkende maakt Do aan alle onzekerheid een einde. Zij maakt met nog weinig tijd te spelen de 11-9.

Na het laatste fluitsignaal staan alle spelers juichend in het veld. Hierna de huldiging door de voorzitter van BEP (Loes) met mooie woorden en bloemen. Daarna de kantine in voor wat drinken en (misschien wel het belangrijkste ) TAART. Als we terug kijken op de afgelopen 5 wedstrijden dan vallen mij een aantal dingen in positieve zin op. Ten eerste wordt er door iedereen 2x 25 minuten keihard geknokt met en voor elkaar. Verder valt op dat er echt als team wordt gekorfbald. Er is oog voor elkaars kansen en we weten best van onszelf wel goed wat we wel en wat we niet kunnen. Verder is de ontwikkeling van met name de “nieuwelingen” leuk om te zien. Björn draait mee of hij altijd al in de D1 heeft gespeeld. Elin nog net zo’n felle pitbull als een paar jaar terug en haakt zo weer aan op dit niveau. Jinte, ziet goed wat er gebeurt en strooit regelmatig met een mooie (cross)pass. Do (die vorig jaar nog wel eens te betrappen viel op enige gemakzucht) werkt zich een slag in de rondte en laat zien dat je niet alleen door hard lopen maar ook door slim en op het juiste moment te lopen vrij komt en aanspeelbaar kan zijn. En ook Daan (pikt al regelmatig zijn doelpunten mee) en Anne zie je bijna wekelijks verbeteren.

Voor de D1 nog 1 wedstrijd voor het zaalseizoen. Deze natuurlijk nog goed afsluiten (winnen) en daarna lekker naar binnen, de zaal in. Kijken hoe het in die competitie gaat en of we elkaar kunnen motiveren en stimuleren om een nog hoger niveau te halen. Maar als ik naar jullie werklust en spelvreugde kijk dan heb ik daar alle vertrouwen in. Ga zo door . Als laatste wil ik vanaf deze plek BEP B2 nog even feliciteren. Ik zie dat zij zaterdag (iets later op de dag ) hetzelfde hebben gepresteerd en ook kampioen zijn geworden. Top !

1 van jullie trouwe en trotse supporters